Flama del Canigó

Dilluns, 21 de juny de 2021 a les 00:00

El dimecres 23 de juny la Flama del Canigó arribarà a Sant Bartomeu del Grau. La Flama del Canigó és el foc ritualitzat que, baixat del cim del Canigó, encén moltes de les fogueres de Sant Joan. Renovada cada any, com si es tractés d’un vot, vol transmetre un missatge de germanor i d’unitat dels Països Catalans.

Des d’aquí, si s’escau, es distribuirà pels barris i entre el veïnat. Quan cau el sol es llegeix un missatge unitari, i un cop llegit s’encén la foguera amb el foc sagrat baixat del cim. El cap de setmana abans de Sant Joan, una munió d’homes i dones fan l’ascensió a la pica amb feixines de llenya que porten dels seus pobles, viles i ciutats. Aquest combustible s’apila dalt del pic tot esperant l’arribada de la nit del 22 al 23 de juny.
El dia 22 juny, l'associació Flama del Canigó d'Igualada i Òmnium Cultural recullen el foc que ha estat reservat al Castellet d’un any per l’altre i enfilen muntanya amunt fins al cim. Allà, acompanyats per molts membres dels equips de foc, se celebra la renovació de la flama. El foc vell encén el foc nou i, amb la negror de la nit, comencen a davallar del cim amb fanals i torxes, i comença la distribució per tots els racons dels Països Catalans.
Després, la flama anirà arribant als diferents pobles, viles i ciutats.

Darrera actualització: 21.06.2021 | 07:07

Documentació

pdf Auca
17,8MB