Introducció

El poble

Sant Bartomeu del Grau , situat a l'est del Lluçanès, és separat de la Plana de Vic per la costa encinglerada a llevant del municipi.
 
La considerable altitud dels serrats que envolten el poble, al voltant dels  900 metres , permet contemplar unes  esplèndides vistes  de la  Plana , i les muntanyes circumdants (el Montseny, les Guilleries i el Collsacabra, el Puigsacalm), de bona part del  Pirineu Oriental  (el Canigó, el Puigmal, el Pedraforca, el Cadí) i de la serres situades a migdia  Montserrat .
 
El relleu està format per un conjunt de  serrats, torrents i rieres  que, a Sant Bartomeu, donen un paisatge abrupte, encinglerat i ple de valls curtes i profundes.
 
La  riera de Sant Bartomeu  i la  riera de les Llobateres , que neixen prop del poble, baixen, pel sud, fins la confluència amb el  Méder ; la  Tuta  i altres torrents porten les seves aigües cap a la  riera de Sorreigs , que desemboca directament al  Ter ; i finalment, a l'oest del municipi, alguns torrents aboquen les seves aigües cap a la riera d'Olost , de la conca del Llobregat.
 
Fins als anys seixanta del segle XX, l’activitat principal de Sant Bartomeu del Grau era l’agrícola. L’any 1962 s’establí la fàbrica de filats i teixits que va marcar la dinàmica socioeconòmica del poble fins al dia del seu tancament, l'any 2003.
 
Tot i que el poble ha anat perdent la seva fesomia antiga, encara conserva moltes cases velles del segle XVIII i de principis del XIX , amb llinda i dovelles en els quals hi ha dates, creus i noms esculpits en la pedra.

Darrera actualització: 22.12.2014 | 09:37
Darrera actualització: 22.12.2014 | 09:37