Església Parroquial

SITUACIÓ

L’església parroquial en que es celebren actes religiosos en l’actualitat i que data de l’any 1780, es troba situada en el bell mig del nucli urbà de Sant Bartomeu del Grau. Concretament en el Carrer Nou, i en el número 2.

Es troba a 886 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i està en la posició X 431583 – Y 4648527 de les coordenades UTM.


DESCRIPCIÓ

És un conjunt d’edificis, que està format per l’església parroquial i dependències annexes. L’església és un edifici originalment de planta quadrangular i coberta a dues vessants (est-oest). Té tres naus, les dues laterals tenen la coberta a un nivell més baix que la nau central. Murs de pedra irregular lligada amb morter de cal. Posteriorment se li varen afegir altres dependències parroquials. Entrant a l’església, a l’esquerra (oest) hi ha una porta per accedir al cor; a la dreta, n’hi ha una altra per pujar al campanar, situat sobre la nau lateral est.

La decoració interior és austera, sobresortint únicament alguns relleus, probablement de guix, a parets i sostre. Hi ha dos altars a cadascuna de les naus laterals, tots ells construïts després de la restauració del culte, passada la guerra d’Espanya (1936-1939). A la capella Fonda, situada a la capçalera de la nau lateral est, hi ha l’exposició d’orfebreria d’art religiós de les parròquies de Sant Bartomeu del Grau i de Sant Jaume d’Alboquers (fitxa 131); a banda dels objectes d’orfebreria, al terra hi ha diverses lloses de sepultures i, al fons de la capella, un altar. A la capçalera de la nau lateral oest hi ha la sagristia, o­n s’accedeix des del presbiteri.

L’edifici es va construir entre 1780 i 1787; l’obra fou dirigida pels germans Font, mestres de cases de Manlleu. Sobre la porta hi ha la inscripció “1780”.

Rellotge de sol a la façana; al centre hi ha un baix relleu d’un sol, amb una carota; els senyals horaris van de les 6 del matí a les 6 de la tarda. Inscripció: “DECLINA 2 Gs / POLO [representació del sol] 42” (la “s” final de la primera línia està incisa a la part superior de la línia, com un superíndex topogràfic; possiblement sigui l’abreviatura de “graus”); correspon a la situació, aproximada, de l’església: 2º est, 42º nord. La lletra “N” de la primera línia està escrita a l’ inrevés.

Es va restaurar la casa sacerdotal, al costat oest de l’església, l’any 1998; actualment s’hi fa catequesi. La resta de dependències annexes estan tancades i el seu estat és dolent. A la planta baixa, fa uns anys hi havia hagut l’escola pública.


HISTÒRIA

L’església es va construir de nova planta entre els anys 1780 i 1787, substituint l’església vella, situada en un altre indret de la població. L’edifici es va construir dalt d’un petit turonet, al costat del camí o­n es començava a formar un petit nucli inicial de població.

El 1806 s’hi va col·locar el retaule major que va ser cremat, juntament amb altres retaules, l’any 1936. El 1864 el cens parroquial era de 803 feligresos. L’any 1870 es va construir la rectoria nova, a l’oest de l’església. Passada la guerra de 1936-1939 es va restaurar el culte l’any 1940. El 1967 es va construir l’escalinata davant l’església i, el 1986, es va clausurar el cementiri, situat a l’entorn de l’església; les restes òssies es varen retirar; actualment hi ha un jardí. Finalment, el 1998, es va restaurar la casa rectoral i, durant la festa major 2000, es va inaugurar l’exposició permanent d’orfebreria religiosa.

ACTUALITAT

L’església s’obre poca estona abans dels actes religiosos; les misses es celebren les vigílies a les 8 del vespre i els festius i diumenges a les 12 del migdia.

Té problemes en l’estructura del campanar i en algun dels accessos. Les dependències parroquials, exceptuant-ne la part restaurada, s’està degradant a causa de l’abandó. A l’interior de l’església hi ha zones amb la pintura “bufada” i “picada”; podria ser culpa de la humitat.

Informació extreta de la Fitxa 144

Patrimoni Immoble
Inventari de Patrimoni Local

Darrera actualització: 10/11/2010