Casamiquela
Casamiquela

 

Casamiquela és una de les grans pairalies de Sant Bartomeu Grau. L'edifici actual, el va fer construir Bernat Casamiquela entorn de 1590. Es tracta d'un gran casal carrat de tres plantes i amb coberta a dues vessants. La masia presenta un cert aire de casa forta i fins a mitjan segle XX encara conservava la teulada a quatre vents que, en rebaixar el pis dels graners perquè perillava que s'esfondrés, es va refer a dues vessants. La façana principal, amb les obertures distribuïdes de forma molt simètrica, està centrada per un bonic portal adovellat i la gran finestra de la sala. Al flanc nord de la casa hi ha una terrassa erigida a finals del segle XVIII per Jaume Casamiquela, on trobem una cisterna circular de pedra picada, coronada per una àguila de ferro forjat que recorda la de La Patum.

Abans de 1590, la masia es trobava a poca distància a ponent de l'edifici actual, a la banda dreta de la carretera d'Oristà, on encara s'hi poden veure les restes. Pel que fa a les notícies històriques, el mas ja surt documentat al segle XIII com a pertanyent a la parròquia de Sant Julià Sassorba, i al tombant del segle XV ja apareix citat dins el terme o batllia de Sant Bartomeu del Grau; fins i tot alguns hereus de la casa en foren batlles. Antigament la propietat de Casamiquela comprenia dues masoveries avui desaparegudes: l'Alzina i el Mas Bac, i en un document medieval de compra-venda consta que cap al 1380 un hereu Casamiquela comprà el Permanyer, mas que actualment encara es manté dins la finca.

A l'espaiosa sala de Casamiquela, s'hi conserva una taula d'alzina de la darreria del segle XVI, en la qual possiblement s'hi va entaular la figura més representativa del bandolerisme català del Barroc: Perot Rocaguinarda. La casa l'hauria acollit en algunes ocasions, no perquè els Casamiquela d'aquell temps militessin amb la facció dels nyerros o fossin lloques que encobrien els bandolers, sinó perquè el bandoler d'Oristà sovint assaltava aquesta masia i d'altres, i obligava els pagesos a atipar els homes de la seva quadrilla. Sovint feia xantatge als propietaris, i els amenaçava de cremar-los l'era i la casa o de segrestar-los algun fill, si es negaven a les peticions dels bandits. Cal fer notar que un personatge que feia tremolar els santbartomeuencs d'aquells temps era Jaume Alboquers, un fadristern del mas Alboquers que s'havia llançat al bandidatge amb la quadrilla de Perot lo lladre, i de la qual en va esdevenir un dels homes principals. És sabut que Rocaguinarda i Alboquers havien fet de les seves a les Ferreres i al Vilaró, i s'havien encarat amb armes de foc, diverses vegades, amb Joan Monells, el batlle de Sant Bartomeu.

Portal adovellat de Casamiquela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal adovellat de Casamiquela

 

La sala de Casamiquela, amb la taula d'alzina del segle XVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La sala, amb la taula d'alzina del segle XVI

 

La cisterna amb làguila de ferro forjat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La cisterna amb l'àguila de ferro forjat

 

 

Emili Benito i Sayol (Text)
Roser Armenteras i Pascual (Fotos)
Edició: 24/05/2002

Cases de pagès de Sant Bartomeu del Grau

Darrera actualització: 06/04/2008